Ο Καταλά αποκλειστικά στο AEKSKALA: «Θέλω να επιστρέψω, αξίζει σεβασμό ο Πρόεδρος!»

Αρχηγός, ηγέτης και άνθρωπος με ”Α” κεφαλαίο.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον ένα και μοναδικό Νταβίντ Καταλά, ο οποίος δέθηκε με την ΑΕΚ μας, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Το aekskala.net φιλοξενεί μια αποκλειστική συνέντευξη του Ισπανού άσου, ο οποίος προ ημερών μετά από πολλά χρόνια έφυγε από την Κύπρο και ετοιμάζεται για νέα κεφάλαια στη ζωή του.

Ο Καταλά τοποθετείται για όλους και για όλα, ενώ επίσης απαντά και για τη στιγμή της απόσυρσης του από την ενεργό δράση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού μας:

  • Αρχικά Νταβίντ, πως περνάς τις πρώτες μέρες σου στην πατρίδα σου, την Ισπανία;

«Είμαι πολύ απασχολημένος καθώς περνώ χρόνο με την οικογένεια μου. Θέλω να τους δω όλους, και έτσι έχω αρκετά τρεχάματα».

  • Να πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή. Έρχεσαι στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2012. Πως έγινε η μεταγραφή σου τότε;

«Όλα άρχισαν με τον Ζόρντι Κρόιφ. Με κάλεσε θυμάμαι 2 μήνες πριν τελειώσει η χρονιά, έπαιζα στη Θέλτα και προσπαθούσαμε να βγούμε στην πρώτη κατηγορία. Στην αρχή είπα όχι αλλά μετά απάντησα θετικά καθώς ο Ζόρντι είχε επιμείνει πολύ».

  • Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα όταν ήρθες στην ομάδα μας, όμως πλέον όλα άλλαξαν. Ένα σχόλιο για αυτό.

 «Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Δεν μπορούσαμε να πείσουμε παίχτες να έρθουν, αλλά μετά τους εξηγείς πόσο όμορφη χώρα είναι η Κύπρος, πόσο καλή ομάδα είναι η ΑΕΚ . Το ότι θα παίξεις στην Ευρώπη σε βοηθά πολύ καθώς μπορεί κάποιος να έρθει και να βελτιωθεί. Τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει και πλέον είναι ελκυστικός προορισμός η ΑΕΚ».

  • Εποχή Τσάβι Ρόκα το 2014. Πως ήταν τα πράγματα στην αρχή;

«Είναι από τα κλειδιά της επιτυχίας και ένας από τους λόγους που μεγάλωσε η ΑΕΚ. Ξεκινήσαμε και κάναμε κάτι νέο, όλα ξεκίνησαν από την αρχή. Καλές μεταγραφές, σωστή δουλειά και έτσι χτίσαμε μια μεγάλη ομάδα. Έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά, το πιστεύω αυτό. Έφερε παίκτες από την 3η κατηγορία Ισπανίας που δεν τους ήξερε κανείς. Για να είμαι ειλικρινής είναι από τους λόγους που η ΑΕΚ μεγάλωσε».

  • Η σχέση σου με τον Τόμας Κρίστιανσεν πως ήταν;

«Όλοι οι προπονητές έχουν καλά πράγματα. Θα ξεκινήσω από τον Μπεν Σιμόν που έκανε καλή χρονιά. Μετά θα πω ότι με τον Κρίστιανσεν είχαμε πολύ καλή ομάδα, με καλούς παίκτες και ήταν κάτι νέο. Χειριζόταν την ομάδα πολύ καλά. Μετά με τον Ιμανόλ μάθαμε πολλά, μας βοήθησε στο παιχνίδι μας. Για εμένα ήταν από τις στιγμές που απόλαυσα το ποδόσφαιρο ως παίκτης. Με τον Ιραόλα θεωρώ πως η ομάδα έπαιξε ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο, ειδικά στην Ευρώπη. Ήταν φοβερό το πώς πιέζαμε τον αντίπαλο».

  • Να πάμε τώρα και στην κατάκτηση του κυπέλλου το 2018. Το πίστευες πριν τον τελικό ότι θα πάρουμε το τρόπαιο;

«Το πίστευα 100%. Ήμουν ενθουσιασμένος γιατί ήταν ο πρώτος τελικός που θα έπαιζα, και ξέραμε πως θα ήταν μια ιστορική στιγμή για εμάς και τον κόσμο μας. Το περιμέναμε χρόνια και πολλοί παίκτες από μας παίζαμε για 1η φορά σε τελικό».

  • Στον τελικό με τον Απόλλωνα χάναμε με 1-0, όμως καταφέραμε να κερδίσουμε. Τι είπατε στα αποδυτήρια το ημίχρονο; Τι άλλαξε στο Β’ μέρος;

«Το πρώτο ημίχρονο θεωρώ πως ήμασταν αγχωμένοι. Δεν ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στο παιχνίδι. Δεν καταφέραμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Μετά από αυτό, στα αποδυτήρια είπαμε πως πρέπει να το αλλάξουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Βελτιωθήκαμε στο Β’ μέρος και τελικά τα καταφέραμε».

  • Μετά έχουμε και τη φυγή Ρόκα και πλέον τεχνικός διευθυντής ήταν ο Μουρίγιο. Θα ήθελα ένα σχόλιο για το πώς το βίωσες εσύ προσωπικά αυτό.

«Με τον Ρόκα όπως είπα είχα προσωπικά πολύ καλή σχέση. Τον ήξερα από πριν. Δουλεύει σκληρά με σοβαρότητα. Μπορείς να μιλήσεις όποτε θες μαζί του. Ήταν ωραία που τον είχαμε τεχνικό διευθυντή. Ο Άντερ είναι φίλος μου, τον σέβομαι, το ίδιο και σαν παίκτη το ίδιο και ως τεχνικό διευθυντή. Ήταν καλός, είναι άδικο που τον θυμούνται έτσι. Ξέρουμε ο ένας τον άλλον χρόνια, μιλάμε για πολλά πράγματα. Μετά από αυτό δεν άλλαξε κάτι, πάλι φίλοι είμαστε».

  • Με τον ερχομό του Ιραόλα παίξαμε φοβερό ποδόσφαιρο και μπήκαμε στους ομίλους. Τι έκανε ο Ιραόλα και σας έβγαζε το 100% στις αρχές στην Ευρώπη;

«Ο Ιραόλα ήθελε να βάζουμε πίεση. Θυμάμαι πως πιέζαμε, ήταν φοβερό. Μαζί του παίξαμε ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε έτσι, κουράστηκε η ομάδα. Ήταν ένας από τους λόγους αυτός που δεν συνεχίσαμε στον ίδιο ρυθμό».

  • Πως ένιωσες όταν πετύχαμε την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα; Τι σκεφτόσουν εκείνη τη στιγμή;

«Φανταστικά. Αυτό που καταφέραμε μετά το κύπελλο ήταν φοβερό. Μετά από λίγους μήνες το καταλάβαμε. Παίξαμε στην ίδια διοργάνωση με την Μίλαν, την Τσέλσι και άλλες μεγάλες ομάδες. Νιώθαμε μέρος της διοργάνωσης και ήταν φοβερό. Ήταν όμορφος χρόνος αυτός για εμάς».

  • Αληθεύει ότι εσείς οι ίδιοι οι παίκτες ζητήσατε την επιστροφή Ιδιάκεθ;

«Όχι όχι, ποτέ δεν έγινε αυτό. Ποτέ δεν είπαμε στη διοίκηση για αυτό το θέμα. Δεν παίρνουμε αποφάσεις, απλά παίζουμε ποδόσφαιρο. Για κανένα προπονητή δεν το κάναμε. Ήταν απόφαση του Μουρίγιο με τον Πρόεδρο, όμως για εμένα ήταν καλή απόφαση».

  • Και πάμε τώρα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο για εσένα. Από το καλοκαίρι του 2019 πλέον δεν ήσουν ποδοσφαιριστής της ομάδας μας. Τι έγινε τότε ακριβώς με την απόφαση απόσυρσης σου από τα γήπεδα;

«Στην αρχή ήταν δύσκολο που δεν έπαιζα. Μήνα με μήνα ήταν καλύτερα όμως, άρχισα να το καταλάβω. Ευτυχώς έμεινα στην ΑΕΚ, ήμουν με την ομάδα και έκανα αυτό που θέλω για το μέλλον μου. Να είμαι προπονητής και μέλος της ομάδας».

  • Ήταν απόφαση Μουρίγιο; Είχατε και έχετε αδελφικές σχέσεις, πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

«Ναι ήταν δική του απόφαση. Τα συναισθήματα μου ήταν καλά όμως, αλλά ήθελα να συνεχίσω άλλον ένα χρόνο. Ήμουν 39, το είδα και ως αλλαγή. Κάποτε μπορεί να αποφασίσουν κάτι για εσένα, αν ήταν από εμένα θα συνέχιζα. Αν ήταν στο χέρι μου θα έπαιζα μέχρι τα 50 (γέλια). Είναι η ζωή μου να ανταγωνίζομαι, να προσπαθώ να νικώ. Σέβομαι την απόφαση, είδαμε το πλάνο μαζί και μου άρεσε η ιδέα να αναλάβω την Κ19».

  • Τι πήγε λάθος πέρσι στην ομάδα μας;

«Πιστεύω ότι ήταν δύσκολη χρονιά με τραυματισμούς. Δεν ξέρω τι έγινε ακριβώς και γιατί είχαμε τραυματισμούς. Ήμασταν σε μια περίοδο που έπρεπε να γίνουν αλλαγές, έφυγε ο Λαρένα, εγώ και άλλοι παίκτες. Δεν είναι εύκολο αυτό. Χρειάζεσαι χρόνο, ίσως 1-2 χρόνια».

  • Αγάπησες τον κόσμο της ΑΕΚ και την ομάδα, όπως και εμείς σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες. Τι έχεις να πεις στον κόσμο της ομάδας μας;

«Είναι απίστευτοι. Μου έδωσαν πολλά σε εμένα και την οικογένεια μου. 8 χρόνια απίστευτα και πραγματικά ευχαριστώ. Θέλω να συνεχίσουν να στηρίζουν την ΑΕΚ, τους παρακαλώ. Θέλουν την στήριξη τους και ξέρω ότι θα το κάνουν. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε στα ψηλά. Να μείνουμε ενωμένοι. Θα θυμάμαι για πάντα αυτά τα χρόνια».

  • Ποια η άποψη σου για τον Αρνάλ Κόντε και τον Νταβίντ Κανέδα;

«Τον Κόντε τον ξέρω εδώ και χρόνια και κάνει το 100%, ξέρω πως δουλεύει. Θα κάνει καλή δουλειά, ξέρω την νοοτροπία του. Θα βάλει την ΑΕΚ εκεί που της αξίζει και θα κάνει τα καλύτερα. Με τον Κανέδα δυστυχώς δούλεψα 2-3 εβδομάδες λόγω του ιού. Πιστεύω είναι καλός προπονητής, έχει γνώσεις και εμπειρίες. Πιστεύει σε αυτό το πρότζεκτ. Θα κάνει φοβερή δουλειά γιατί το πιστεύει πολύ όπως ο Αρνάλ».

  • Για τον πρόεδρο μας, Άντρο Καραπατάκη, τι μπορείς να πεις;

«Ο Άντρος όπως και ο Τσάβι είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πήρε την ομάδα όταν αυτή ήταν στα χαμηλά, είχε προβλήματα και όλοι ήθελαν να φύγουν. Δεν πληρωνόταν κανείς στην ώρα του. Τον ευχαριστούμε, έκανε γήπεδο και έκανε την ΑΕΚ από τις καλύτερες ομάδες στην Κύπρο. Για εμένα αξίζει σεβασμό και στήριξη επειδή είναι από τους μεγαλύτερους Προέδρους στην Κύπρο».

  • Ποιο παιχνίδι θα σου μείνει αξέχαστο με τη φανέλα της ΑΕΚ μας και πιο γκολ;

«Το Κύπελλο ήταν μια από τις μεγαλύτερες στιγμές, και το παιχνίδι στη Μόσχα. Πραγματικά ήταν απίστευτο. Είναι δύσκολο όμως να διαλέξω ένα παιχνίδι, ειδικά τη τελευταία χρονιά κάναμε καλά ματς. Όμως αυτό στη Μόσχα ξεχωρίζει. Δεν σκόραρα πολλά γκολ, αλλά αυτό που ξεχωρίζω είναι αυτό με τη Λεβερκούζεν, μπορεί να χάσαμε αλλά σκόραρα στους ομίλους κόντρα σε μια τέτοια ομάδα. Επίσης έγινα ο 2ος γηραιότερος παίκτης που βάζει γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ».

  • Νταβίντ, σε όλα αυτά τα χρόνια που είσαι στην Κύπρο, δέχθηκες ποτέ πρόταση από άλλη Κυπριακή ομάδα; Και αν ναι, τι σε οδήγησε να παραμείνεις πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ μας;

«Δεν είχα, δεν με κάλεσε προσωπικά κανείς. Αλλά ξέρω πως κάποιοι ατζέντηδες μου πρότειναν την πιθανότητα να πάω αλλού στην Κύπρο. Τα πρώτα χρόνια έγινε αυτό. Αλλά επίσημη πρόταση δεν είχα όχι. Αν έμενα στην Κύπρο θα έμενα μόνο στην ΑΕΚ, πουθενά αλλού. Για εξωτερικό δεν θα έλεγα όχι αλλά στην Κύπρο ήταν ξεκάθαρο, μόνο ΑΕΚ».

  • Δούλεψες ένα χρόνο στις ακαδημίες. Πιστεύεις ότι υπάρχει ταλέντο; Σε πιο επίπεδο βρισκόμαστε ως ΑΕΚ;

«Για εμένα ήταν όμορφος χρόνος και έμαθα πολλά στην Κ19. Σίγουρα έχει ταλέντο στην ομάδα, κάποιοι παίκτες μπορούν να παίξουν στην Ανδρική ομάδα. Στην Κύπρο υπάρχει ταλέντο και πρέπει να επενδύσουν στις ακαδημίες, είναι το μέλλον. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία των νεαρών. Αυτό είναι και θέμα προπονητών. Το ταλέντο είναι εκεί, και χρειάζεται επένδυση χρόνου για να έχουμε καλούς παίκτες στην ΑΕΚ».

  • Και κλείνοντας αρχηγέ, να περιμένουμε να σε δούμε να επιστρέφεις στην ομάδα μας;

«Θα το ήθελα, φυσικά. Είναι στο μυαλό μου να επιστρέψω. Τώρα θέλω να βελτιωθώ, να μάθω πράγματα και όταν νιώσω όταν είναι η ώρα να έρθω πίσω τότε θα το ψάξω να έρθω. Ως προπονητής. Τώρα κοιτάζω μπροστά».

  • Σε ευχαριστούμε πολύ αρχηγέ για τον χρόνο σου.

«Εγώ σας ευχαριστώ».

Αφήστε μια απάντηση